Best Genesis/Mega Drive emulator for DC?

This forum is for discussion pertaining to homebrew and indie software for the Dreamcast, such as homebrew games, emulators/interpreters, and other homebrew software/applications. Porting requests and developmental ideas are not to be made here; you can make those here. If you need any help burning discs for homebrew software, this is the place to ask as well.
Post Reply
lbm5007
DCEmu Cool Newbie
DCEmu Cool Newbie
Posts: 12
Joined: Fri Jul 28, 2006 12:14 am
Location: East Brady
Has liked: 0
Been liked: 0
Contact:

Post by lbm5007 » Wed Aug 16, 2006 2:46 pm

I didnt mean you two were noobs I meant I was. I really dont know a whole lot aobut the DC.
jessman
DCEmu Super Poster
DCEmu Super Poster
Posts: 1434
Joined: Wed Jan 29, 2003 10:15 pm
Location: At the end of the stage with a MASSIVE arsenal!
Has liked: 0
Been liked: 0
Contact:

Post by jessman » Wed Aug 16, 2006 8:51 pm

Well, in the latest release I got it working. I think that I was talking about one of the older ones. Oh well. Thanks for letting me know anyways. It's a great game and I appreciate it.
Image

Spreading his inquiries all over the net!

<^_^>
User avatar
Dreamcast4life
DCEmu Nutter
DCEmu Nutter
Posts: 846
Joined: Mon May 30, 2005 12:24 pm
Location: monticello,Indiana
Has liked: 0
Been liked: 0

Post by Dreamcast4life » Wed Aug 16, 2006 11:14 pm

No problem man, I also think that game was awesome. I wish the US could have gotten it......oh well though, we can now play it on our DCs!
Have you played dreamcast today?
jessman
DCEmu Super Poster
DCEmu Super Poster
Posts: 1434
Joined: Wed Jan 29, 2003 10:15 pm
Location: At the end of the stage with a MASSIVE arsenal!
Has liked: 0
Been liked: 0
Contact:

Post by jessman » Thu Aug 17, 2006 5:11 am

Yeah! BlackAura really knows his stuff, lol. Btw, B.A., I'm sorry for bothering you with a stupid question, but do you happen to know why Shining Force doesn't work? Not that it makes any difference, but this game is the reason why I started playing the Genesis, besides Sonic 2 :wink: , and it doesn't seem as complex as other games that work perfectly. Again, sorry to bother you, but it really IS a fun game!
Image

Spreading his inquiries all over the net!

<^_^>
Lyris
Respected Artist
Respected Artist
Posts: 503
Joined: Fri Mar 15, 2002 7:29 am
Has liked: 0
Been liked: 0

Post by Lyris » Fri Aug 25, 2006 6:40 pm

I just tried out what I believe is the latest version of Genesis+.

I'm incredibly impressed!

Rather than talk about what an acheivement this is (I think this is obvious enough) I'm going to talk about issues that you may or may not be aware of. Apologies if they've been covered before.

Since I use an HDTV I'm hooked up via the VGA box. All of the games I tried had a large black border at the bottom of the screen. Is that normal?
User avatar
tekkaman1
Insane DCEmu
Insane DCEmu
Posts: 262
Joined: Sat Dec 25, 2004 5:04 pm
Has liked: 0
Been liked: 0

Post by tekkaman1 » Mon Aug 28, 2006 11:29 am

I couldn't burn this. I've tried many times. I tried following the instructions. I saw a black screen with some yellow letters on top and some list but the names of the roms were messed up. I tried downloading the plain files and get it to boot with Dreamboot like I did with dreamsnes. But it didn't even boot.
jessman
DCEmu Super Poster
DCEmu Super Poster
Posts: 1434
Joined: Wed Jan 29, 2003 10:15 pm
Location: At the end of the stage with a MASSIVE arsenal!
Has liked: 0
Been liked: 0
Contact:

Post by jessman » Mon Aug 28, 2006 7:21 pm

Make sure that your your rom names DON'T have spaces in them, and you need to add them to the rom list.
Image

Spreading his inquiries all over the net!

<^_^>
User avatar
kingbuzzo
Insane DCEmu
Insane DCEmu
Posts: 299
Joined: Tue Jul 13, 2004 2:02 am
Location: Ottawa
Has liked: 0
Been liked: 0
Contact:

Post by kingbuzzo » Sat Oct 14, 2006 12:49 pm

I would ask that any functions with the analog stick be avoided if possble.

I can't speak for everyone, but it'd be awesome to play the games with a saturn pad and adapter ;)
Image
Tiberious
DCEmu Newbie
DCEmu Newbie
Posts: 8
Joined: Thu Jul 22, 2004 11:21 pm
Has liked: 0
Been liked: 0

Post by Tiberious » Sun Oct 15, 2006 8:35 pm

Edit 2: After some playing around, I can confirm the following incompatibilities:

Knuckles in Sonic 1 hack: Will Not Run. Period. Neither FAME nor C68K will let it work.

Ultimate Mortal Kombat 3: Works in C68K, but not in FAME (FAME: press start to bring up the main menu, and no input is accepted afterwards; can let menu time out and press start again, but once more, no input is accepted). also, strange scrolling of the battleplan 'tower' shows with HW rendering. Works fine (but slow) with SW rendering.

'Ultimate Mortal Kombat Trilogy' (my name for this hack): Game ATTEMPTS to run with C68K on, but SEGA screen from startup loops. Site claims special emulators are needed, and wasn't sure this would run at all, so kudos to the emu for at least TRYING.

Sonic 2 Beta (also applies to Sonic 2 Delta hack): No sound whatsoever. HW rendering causes 'Genecyst Water' issue; water is clear until it completely covers the screen, and then the underwater palette kicks in (Sonic uses some kind of hardware trick to display two sets of 64 colors at once, and the same thig happens for the two-player mode). Also like Genecyst, game locks up tight if two-player split-screen mode is entered.

Sonic 2 Final: Game locks up after title screen. Game is trying to show the Emerald Hill in 2-player VS mode demo, and because of the problem listed with Sonic 2 Beta, the game hangs (music still plays, though).

Sonic 3 Delta (hack): Game refused to load.


-----------------------------Original Post Follows----------------------------



Well, complete newb to the SBI/BootDreams thing, and for the life of me, I cannot get the latest build of this thing to work.

I've made 3 coasters so far, and I have no clue what's going on.

First off, Selfboot Inducer doesn't even want to RECOGNIZE the .sbi, saying something about not finding the proper ZIP file listing or something, so I went in and manually extracted.

Then I got all the ROMs renamed as I wanted them, and made the ROMlist.

Thought I HAD Nero installed, but after a battle with a virus (nastly little fucker, too), it didn't exist, so had to boot to a different copy of XP. Made the first coaster.

Tried BootDreams; tried the burn CDI option. Acted like it wanted to make it, but burned coaster number two.

Tried BootDreams AGAIN, but this time, the Audio/Data CDRecord option. Coaster #3 resulted.

I refuse to make any more coasters until I know exactly what's going on.



....and you wonder why people go ahead and use the 'other' Genesis emulator...



Edit: Figures. Try it right after I write this, and all works wonderfully. *shakes his head and mutters incomprehensibly*
User avatar
Dreamcast4life
DCEmu Nutter
DCEmu Nutter
Posts: 846
Joined: Mon May 30, 2005 12:24 pm
Location: monticello,Indiana
Has liked: 0
Been liked: 0

Post by Dreamcast4life » Mon Oct 23, 2006 6:26 pm

poop
Have you played dreamcast today?
User avatar
Juan
DCEmu Commie
DCEmu Commie
Posts: 3331
Joined: Sun Jun 15, 2003 11:47 pm
Location: Montevideo
Has liked: 4 times
Been liked: 0

Re: genplus question

Post by Juan » Sun Nov 26, 2006 4:54 pm

cbaldwinjr wrote:hey guys...i followed the tutorial for genplus to the letter. when i put it in the dreamcast, it booted up the sbiffy screen, but then listed had a black screen with button options on the top of the screen and a list of the roms i burned on the left. what did i forget?
Uhm... Tried pressing start on one of the roms on the list? :|
User avatar
Juan
DCEmu Commie
DCEmu Commie
Posts: 3331
Joined: Sun Jun 15, 2003 11:47 pm
Location: Montevideo
Has liked: 4 times
Been liked: 0

Post by Juan » Sun Nov 26, 2006 10:25 pm

If there aren't any roms working for you, then that's not the problem. There's the few occational games that don't work, but I'm not sure what your problem is.
RMD
Mental DCEmu
Mental DCEmu
Posts: 459
Joined: Sun Oct 01, 2006 10:24 am
Has liked: 0
Been liked: 0

Post by RMD » Mon Nov 27, 2006 1:45 pm

In the future can there be away to dissable sound channels?

The only sound channels most games use are YM2612 & DAC. By being able to disable the othe channels there would be a much improved speed preformance.
BlackAura
DC Developer
DC Developer
Posts: 9951
Joined: Sun Dec 30, 2001 9:02 am
Has liked: 0
Been liked: 0

Post by BlackAura » Mon Nov 27, 2006 4:58 pm

No there wouldn't. When a game's not using a specific sound channel, it's disabled anyway, and the PSG is hardly noticeable. Disabling it would basically get you nothing.
User avatar
Juan
DCEmu Commie
DCEmu Commie
Posts: 3331
Joined: Sun Jun 15, 2003 11:47 pm
Location: Montevideo
Has liked: 4 times
Been liked: 0

Post by Juan » Tue Nov 28, 2006 9:14 pm

Hmmm, weird.... Try using the plain files with bootdreams.
User avatar
Segata Sanshiro
Psychotic DCEmu
Psychotic DCEmu
Posts: 686
Joined: Thu Oct 23, 2003 3:23 pm
Location: the future
Has liked: 0
Been liked: 0
Contact:

Post by Segata Sanshiro » Wed Nov 29, 2006 4:38 am

Sorry for intruding, i have a little question:
Wonderboy 5 (MonsterWorld 3) and
Wonderboy 6 (MonsterWorld 4)

crash on the title screen after pressing start, have anyone else had the same issues? is it an emulator problem or my roms are bad?

Thank you in advance
Post Reply