Best Genesis/Mega Drive emulator for DC?

This forum is for discussion pertaining to homebrew and indie software for the Dreamcast, such as homebrew games, emulators/interpreters, and other homebrew software/applications. Porting requests and developmental ideas are not to be made here; you can make those here. If you need any help burning discs for homebrew software, this is the place to ask as well.
Post Reply
hrb2k3
DCEmu Nutter
DCEmu Nutter
Posts: 754
Joined: Sun Jun 15, 2003 4:31 pm
Location: Tidewater, VA, USA
Has liked: 0
Been liked: 0

Post by hrb2k3 » Sat Jul 29, 2006 9:45 pm

i tried it out with only a few games. i like the speed and i do hear the ticking sound. it seems to have regressed a little in compatibility from gen-pvr3.

these games don't work, or have garbled video.

Altered Beast - doesn't load

Herzog Zwei - sound is broken. garbled gfx, main character disappears in-game. switch to video:SW to correct it, but it is slow. gen-pvr3 played it perfect.

M.U.S.H.A. - doesn't load or i think it froze the emu. worked great in pvr3.

Mortal Kombat - works, but missing gfx. switch to Fame, SW to correct it.

Super Street Fighter II - loads fine for me. gfx are garbled. hung in pvr3.

Gunstar Heroes - loaded, but froze the emu when picking a stage. worked fine in pvr3.

Madden Football - none load up. i think these worked in pvr3, not sure, tho.

i'll try to test more games soon.
DC FoReVeR.!!!
User avatar
Tyne
Pimp DC Devver
Pimp DC Devver
Posts: 1682
Joined: Wed Oct 17, 2001 7:44 pm
Location: Canada, Ontario
Has liked: 0
Been liked: 0
Contact:

Post by Tyne » Sun Jul 30, 2006 12:46 am

Anyone mind creating a self booting image for me? I created 3 coasters trying to use Self Boot inducer, I created a Disc Jugger and a Nero image, burned them successfully, but the CD then after couldn't be read ... I only have 1 CDR remaining ...

:\
"I'm convinced RenegadeC is in fact not a human, but rather an experimental IRC/QuakeC bot who has the ability to randomly formulate mods and code them, programmed to have a distinct Canadian personality as well."
Warmtoe
DC Developer
DC Developer
Posts: 453
Joined: Thu May 16, 2002 8:29 am
Location: ice88's house
Has liked: 0
Been liked: 0
Contact:

Post by Warmtoe » Sun Jul 30, 2006 4:01 am

You really do need to try all games with either C68K or FAME - there are issues which only occur with one or other of the CPU cores - this release is _definitely_ more compatible than PVR-3!

If it doesn't work well with C68K (Sonic 1 hangs for me using C68K) then switch over to using FAME - and vice-versa. That is one of the reasons for the switch!!
User avatar
Christuserloeser
Moderator
Moderator
Posts: 5936
Joined: Thu Aug 28, 2003 12:16 am
Location: DCEvolution.net
Has liked: 0
Been liked: 0
Contact:

Post by Christuserloeser » Sun Jul 30, 2006 10:19 am

fackue wrote:Incase anyone missed it, gxb created a ROM lister.
http://www.dcemu.co.uk/vbulletin/showth ... post169487
Oh, that's good news :)
hrb2k3 wrote:Herzog Zwei - sound is broken.
Sound is broken in all Tecnosoft games.
hrb2k3 wrote:M.U.S.H.A. - doesn't load or i think it froze the emu. worked great in pvr3.
Works with SW IIRC.
hrb2k3 wrote:Gunstar Heroes - loaded, but froze the emu when picking a stage. worked fine in pvr3.
Works with FAME :)

Tyne wrote:Anyone mind creating a self booting image for me? :\
Try the included version of BootDreams ;)
Insane homebrew collector.
alb3530
DCEmu Freak
DCEmu Freak
Posts: 99
Joined: Fri Nov 12, 2004 2:00 pm
Location: RS,Brazil
Has liked: 0
Been liked: 0
Contact:

Post by alb3530 » Mon Jul 31, 2006 2:27 pm

johnson wrote:WOW!!! Strider is back plays perfect!!!!! SAound and all...
Do you mean Strider Returns?We've tested this game, and in the latest build there's no sound, plus Strider is a ghost-nothing can hit (or be hit by) him- what makes it impossible to pass by the first mini boss.It's a problem that happens with other emus for DC.
Http_user_agent:
NokiaN80-1/3.0 (4.0623.0.41) Series60/3.0
Profile/MIDP-2.0
Configuration/CLDC-1.1
hrb2k3
DCEmu Nutter
DCEmu Nutter
Posts: 754
Joined: Sun Jun 15, 2003 4:31 pm
Location: Tidewater, VA, USA
Has liked: 0
Been liked: 0

Post by hrb2k3 » Mon Jul 31, 2006 3:36 pm

ok. i tested some games that didn't work before by changing the settings and it seems to work good so far.

also noticed that the EA sports games don't work on any setting.
DC FoReVeR.!!!
User avatar
Juan
DCEmu Commie
DCEmu Commie
Posts: 3332
Joined: Sun Jun 15, 2003 11:47 pm
Location: Montevideo
Has liked: 7 times
Been liked: 0

Post by Juan » Mon Jul 31, 2006 3:39 pm

hrb2k3 wrote:also noticed that the EA sports games don't work on any setting.
I playd a couple of FIFAs ( :oops: ) and they were ok, with just some glitches in the menues.
alb3530
DCEmu Freak
DCEmu Freak
Posts: 99
Joined: Fri Nov 12, 2004 2:00 pm
Location: RS,Brazil
Has liked: 0
Been liked: 0
Contact:

Post by alb3530 » Mon Jul 31, 2006 5:57 pm

Those menu issues in FIFA soccer games are fixed if you switch to SoftWare mode.Of course, the game won't run so smooth, but still perfectly playable.
Http_user_agent:
NokiaN80-1/3.0 (4.0623.0.41) Series60/3.0
Profile/MIDP-2.0
Configuration/CLDC-1.1
DcSteve
Modder Of Rage
Modder Of Rage
Posts: 805
Joined: Mon Mar 18, 2002 12:41 pm
Location: Midwest
Has liked: 0
Been liked: 0
Contact:

Post by DcSteve » Mon Jul 31, 2006 11:12 pm

BlackAura wrote: 1 - Palettes are now double-buffered. That gets rid of all of the palette tearing effects, or weird blocks of colour on screen when a game was supposed to change the palette mid frame.
This fixed a lot of problems but I remember somewhere that changing the palette midgame was what was supposed to fix the sonic 3 stage 1-2 water issue. Where the water is supposed to be blue and not transparent like it is. I dont have a problem, but i figure that there is something else missing because this problem in sonic 3 still exists.
Check out the beats of rage community at http://borrevolution.vg-network.com/
BlackAura
DC Developer
DC Developer
Posts: 9951
Joined: Sun Dec 30, 2001 9:02 am
Has liked: 0
Been liked: 0

Post by BlackAura » Tue Aug 01, 2006 12:35 am

That's mid-frame palette shifting. Slightly different thing.

If you remember PVR3, it had the sprite corruption glitch on some games? That was caused by the emulator updating the graphics while the PVR is still using them, resulting in it using graphics from one frame to draw the previous one. That was fixed by double buffering the tile cache. The double buffered palette fixes similar problems with colour palettes, mostly flashes of the wrong colour palette, and the right hand side of the screen sometimes using a different colour palette than the left.

Mid-frame palette shifting requires additional code that's not working yet.
cristfc
DCEmu Freak
DCEmu Freak
Posts: 50
Joined: Wed May 28, 2003 8:08 am
Location: Brazil
Has liked: 0
Been liked: 0
Contact:

Post by cristfc » Tue Aug 01, 2006 11:18 am

Kid Chameleon runs better in FAME.
Kof98 (pirate) runs better in C68k (in FAME cpu dont move)
Super monaco 1 and 2 runs in SW runs perfect (with slowdown)
kid chameleon runs better in FAME
Super Street Fighter 2 dont load in all combinations possible for me... :( Red Screen appears all the time ...
Again, Legendary Levels return!!
hrb2k3
DCEmu Nutter
DCEmu Nutter
Posts: 754
Joined: Sun Jun 15, 2003 4:31 pm
Location: Tidewater, VA, USA
Has liked: 0
Been liked: 0

Post by hrb2k3 » Tue Aug 01, 2006 11:25 am

Super Street Fighter 2 works for me. try changing the region to USA in the settings. but the gfx are garbled.
DC FoReVeR.!!!
alb3530
DCEmu Freak
DCEmu Freak
Posts: 99
Joined: Fri Nov 12, 2004 2:00 pm
Location: RS,Brazil
Has liked: 0
Been liked: 0
Contact:

Post by alb3530 » Tue Aug 01, 2006 12:16 pm

What about a checksum fix feature?Some sonic hacks don't work with the emu
Http_user_agent:
NokiaN80-1/3.0 (4.0623.0.41) Series60/3.0
Profile/MIDP-2.0
Configuration/CLDC-1.1
cristfc
DCEmu Freak
DCEmu Freak
Posts: 50
Joined: Wed May 28, 2003 8:08 am
Location: Brazil
Has liked: 0
Been liked: 0
Contact:

Post by cristfc » Tue Aug 01, 2006 12:35 pm

hrb2k3 wrote:Super Street Fighter 2 works for me. try changing the region to USA in the settings. but the gfx are garbled.
i remember have try all regions but ill try again.. thanks, hrb
Again, Legendary Levels return!!
cristfc
DCEmu Freak
DCEmu Freak
Posts: 50
Joined: Wed May 28, 2003 8:08 am
Location: Brazil
Has liked: 0
Been liked: 0
Contact:

Post by cristfc » Tue Aug 01, 2006 12:48 pm

alb3530 wrote:What about a checksum fix feature?Some sonic hacks don't work with the emu
checksum fix will be good feature... :clap:
it remember kgen fo windows which have checksum fix ;)
Again, Legendary Levels return!!
Ex-Cyber
DCEmu User with No Life
DCEmu User with No Life
Posts: 3641
Joined: Sat Feb 16, 2002 1:55 pm
Has liked: 0
Been liked: 0

Post by Ex-Cyber » Tue Aug 01, 2006 1:45 pm

Do you mean Strider Returns?We've tested this game, and in the latest build there's no sound, plus Strider is a ghost-nothing can hit (or be hit by) him- what makes it impossible to pass by the first mini boss.It's a problem that happens with other emus for DC.
I think the problem is that it actually uses the (relatively useless) sprite collision flag, and AFAICT there is no code anywhere that sets it, only code that clears it. I don't have a toolchain set up so I can't really try it, but someone might want to try this:

Code: Select all

--- system.c.old        2006-07-24 15:37:30.000000000 -0600
+++ system.c    2006-08-01 06:41:05.000000000 -0600
@@ -161,6 +161,9 @@
     if(im2_flag)
         status ^= 0x0010;
 
+    /* Set sprite collision flag (Strider Returns) */
+    status |= 0x0020;
+
     /* Point to start of sound buffer */
     snd.dac.lastStage = snd.dac.curStage = 0;
 
"You know, I have a great, wonderful, really original method of teaching antitrust law, and it kept 80 percent of the students awake. They learned things. It was fabulous." -- Justice Stephen Breyer
User avatar
Juan
DCEmu Commie
DCEmu Commie
Posts: 3332
Joined: Sun Jun 15, 2003 11:47 pm
Location: Montevideo
Has liked: 7 times
Been liked: 0

Post by Juan » Tue Aug 01, 2006 6:05 pm

hrb2k3 wrote:Super Street Fighter 2 works for me. try changing the region to USA in the settings. but the gfx are garbled.
You prolly have one of those bad dumps. I'd be nice if you checked it (I think they're 32Mbit instead of 40)
User avatar
Christuserloeser
Moderator
Moderator
Posts: 5936
Joined: Thu Aug 28, 2003 12:16 am
Location: DCEvolution.net
Has liked: 0
Been liked: 0
Contact:

Post by Christuserloeser » Wed Aug 02, 2006 2:23 am

I've finally updated the Dreamcast-Scene.com article:
http://www.dreamcast-scene.com/index.ph ... esisPlusDC
Insane homebrew collector.
cristfc
DCEmu Freak
DCEmu Freak
Posts: 50
Joined: Wed May 28, 2003 8:08 am
Location: Brazil
Has liked: 0
Been liked: 0
Contact:

Post by cristfc » Wed Aug 02, 2006 8:02 am

Juan wrote:
hrb2k3 wrote:Super Street Fighter 2 works for me. try changing the region to USA in the settings. but the gfx are garbled.
You prolly have one of those bad dumps. I'd be nice if you checked it (I think they're 32Mbit instead of 40)
probably bad dump :( rom file is 5.120kb
Again, Legendary Levels return!!
XxFilthEOnexX
DCEmu Cool Newbie
DCEmu Cool Newbie
Posts: 16
Joined: Sun Feb 06, 2005 11:59 am
Has liked: 0
Been liked: 0
Contact:

Post by XxFilthEOnexX » Wed Aug 02, 2006 9:11 am

I've tested all of my roms and only 96 games work with the latest build whereas on preview 3 most all roms did. One of my favorite games M.U.S.H.A. worked but it was a bad rom since it wouldn't go past the sega screen and none of the Phantasy Star games work on mine but do on prev 3. And the weird thing about that is that when I first burned the 240706 version it played some of my other favorites as Air Diver, PS 2, but wouldn't play 3 or 4, M.U.S.H.A. and a few others but wouldn't play them after that first time. And now those same titles don't work on the latest builds, but that's alright since they still play on preview 3. Hopefully the next build will be better compatible with the roms than these latest are. I just don't understand how a rom will work the first time you use it with it then not work again while on previous version(s) they work.
Post Reply