Code::Blocks - DC Dev R2

If you have any questions on programming, this is the place to ask them, whether you're a newbie or an experienced programmer. Discussion on programming in general is also welcome. We will help you with programming homework, but we will not do your work for you! Any porting requests must be made in Developmental Ideas.
Post Reply
User avatar
emptythought
DC Developer
DC Developer
Posts: 2015
Joined: Wed Jan 30, 2002 9:14 am
Location: UNITED STATES NRN
Has liked: 0
Been liked: 0
Contact:

Code::Blocks - DC Dev R2

Post by emptythought » Fri Mar 14, 2008 5:03 am

As of this release I'm no longer releasing the dependent configurator or the manual tutorial separately as I will include it in future releases of DC Dev ISO.

Here is the list of changes.

- GDB is setup and working
- bin2o program (located in the "Tools" menu)
- MinGW 3.4.6 toolchain
- KOS updated to revision 561
- KOS built in MinGW
- dc-tool IP and Serial included and built in MinGW (/kos/utils/dc-tool)
- scramble has been included (/kos/utils/scramble)
- SDL headers and lib issues has been resolved
- Option to compress the toolchain using UPX

This is working with the official February 08 release (8.02) of CodeBlocks, so if you're still using the nightlies then now is the perfect time upgrade I think.

GDB is working. However, after you run the debugger (by pressing the "Debug / Continue" button) do not push it again or push the "Run to cursor" button as they will reset your DC. Hopefully someone will convince the CodeBlocks guys to pass "continue" to GDB rather than "run," or at least the option to change this behavior.

To build a romdisk:
Goto Tools, genromfs (indep).
Then Tools, bin2o (indep).
Open romdisk.img and save it as romdisk.o.

I recommend you also grab dc-tool GUI and extract it to a permanent home and add it as one of the tools.

Code: Select all

Name: dc-tool GUI
Executable: D:\dreamcast\pc tools\dctoolgui\dctoolgui.exe
Parameters: ${PROJECT_DIR}${TARGET_OUTPUT_FILE}
Don't forget to check "Start GDB server" in the settings of dc-tool GUI if you want to use GDB.

http://dcemulation.org/?title=CodeBlocks_DC_Dev
User avatar
emptythought
DC Developer
DC Developer
Posts: 2015
Joined: Wed Jan 30, 2002 9:14 am
Location: UNITED STATES NRN
Has liked: 0
Been liked: 0
Contact:

Re: Code::Blocks - DC Dev R2

Post by emptythought » Sat Sep 27, 2008 2:59 pm

Has anyone had any trouble with this compiling on Vista giving an error about an installation problem for cc1plus? I remember using it on Vista Before so I'm not sure if it has to do with me using a bleeding edge version of Code::Blocks, or if it's because I have default.conf in Code::Blocks' root folder.
User avatar
Neoblast
DC Developer
DC Developer
Posts: 312
Joined: Sat Dec 01, 2007 8:51 am
Has liked: 0
Been liked: 0

Re: Code::Blocks - DC Dev R2

Post by Neoblast » Sun Jun 07, 2009 11:48 am

I still get one hell of a lot of errors when trying to compile with this.
As if the whole toolchain was missing...
Maybe there are some route issues? Due to system language differences maybe?
I can't compile neither using the independant or dependant compiler...
My toolchain is well configured as I can compile with cygwin or my linux toolchain properly
User avatar
emptythought
DC Developer
DC Developer
Posts: 2015
Joined: Wed Jan 30, 2002 9:14 am
Location: UNITED STATES NRN
Has liked: 0
Been liked: 0
Contact:

Re: Code::Blocks - DC Dev R2

Post by emptythought » Thu Jun 11, 2009 3:02 pm

Goto your projects' build options and set the compiler to DC.
User avatar
Neoblast
DC Developer
DC Developer
Posts: 312
Joined: Sat Dec 01, 2007 8:51 am
Has liked: 0
Been liked: 0

Re: Code::Blocks - DC Dev R2

Post by Neoblast » Mon Jul 20, 2009 7:40 pm

I did, yet all of those errors still appear...
User avatar
mankrip
DCEmu Ex-Mod
DCEmu Ex-Mod
Posts: 3697
Joined: Sun Nov 04, 2001 5:12 pm
Has liked: 0
Been liked: 0
Contact:

Re: Code::Blocks - DC Dev R2

Post by mankrip » Sat Dec 12, 2009 10:30 pm

I just installed this, and the DC Dev ISO R4. Is this redundant?

I've got nxMakaqu 1.3 to compile through the Cygwin bash shell, now I'm going to try through Code::Blocks.

By the way, great work. Thanks.
Ph'nglui mglw'nafh mankrip Hell's end wgah'nagl fhtagn.
==-=-=-=-=-=-=-=-=-=-==
Dev blog / Twitter / YouTube
Image
User avatar
emptythought
DC Developer
DC Developer
Posts: 2015
Joined: Wed Jan 30, 2002 9:14 am
Location: UNITED STATES NRN
Has liked: 0
Been liked: 0
Contact:

Re: Code::Blocks - DC Dev R2

Post by emptythought » Thu Dec 17, 2009 2:58 pm

Yeah. Pretty much... This doesn't have the arm compiler though.
User avatar
emptythought
DC Developer
DC Developer
Posts: 2015
Joined: Wed Jan 30, 2002 9:14 am
Location: UNITED STATES NRN
Has liked: 0
Been liked: 0
Contact:

Re: Code::Blocks - DC Dev R2

Post by emptythought » Sat Aug 21, 2010 1:43 pm

I updated the wizard for (at the absolute least) Ubuntu 10.04 and Code::Blocks 10.05. If you use Windows you might need to use the new wizard or you may not. If you do install the application then overwrite the wizard located in Z:\Program Files\CodeBlocks\share\templates\wizard.

http://dchelp.dcemulation.org/downloads ... wiz-01a.7z
Last edited by emptythought on Fri Oct 04, 2013 5:22 pm, edited 1 time in total.
Dreamcast
DCEmu Freak
DCEmu Freak
Posts: 81
Joined: Fri Jul 27, 2007 2:23 am
Has liked: 2 times
Been liked: 4 times

Re: Code::Blocks - DC Dev R2

Post by Dreamcast » Fri Dec 31, 2010 11:50 pm

I can't install either R1 or R2. The "continue" button is never selectable at the install path. All of the areas I've tried to install to have more than enough hard drive space.
User avatar
RyoDC
Mental DCEmu
Mental DCEmu
Posts: 353
Joined: Wed Mar 30, 2011 12:13 pm
Has liked: 0
Been liked: 0

Re: Code::Blocks - DC Dev R2

Post by RyoDC » Wed May 11, 2011 4:01 pm

Hmm. I can't connect the compiler and stuff to my CodeBlocks...
How do I try to build a Dreamcast toolchain:
Image
User avatar
emptythought
DC Developer
DC Developer
Posts: 2015
Joined: Wed Jan 30, 2002 9:14 am
Location: UNITED STATES NRN
Has liked: 0
Been liked: 0
Contact:

Re: Code::Blocks - DC Dev R2

Post by emptythought » Mon Aug 29, 2011 8:29 pm

8.10 is supported...
DrNicholas
DCEmu Crazy Poster
DCEmu Crazy Poster
Posts: 31
Joined: Sun Oct 02, 2011 5:33 pm
Has liked: 0
Been liked: 0

Re: Code::Blocks - DC Dev R2

Post by DrNicholas » Sat Oct 08, 2011 11:17 am

I keep getting undefined errors when compiling stuff. Why is that? SDL says it has something to do with gcc.

Could one of you make a step by step forum what to fix when this happens?

Does anyone have a spare coders cable to give me :)?
User avatar
RyoDC
Mental DCEmu
Mental DCEmu
Posts: 353
Joined: Wed Mar 30, 2011 12:13 pm
Has liked: 0
Been liked: 0

Re: Code::Blocks - DC Dev R2

Post by RyoDC » Sat Oct 08, 2011 2:34 pm

Could one of you make a step by step forum what to fix when this happens?
Go to your DDEr4.cdi, open Extras\Tutorials, open "Configuring Codeblocks" and read it very carefully.
How do I try to build a Dreamcast toolchain:
Image
DrNicholas
DCEmu Crazy Poster
DCEmu Crazy Poster
Posts: 31
Joined: Sun Oct 02, 2011 5:33 pm
Has liked: 0
Been liked: 0

Re: Code::Blocks - DC Dev R2

Post by DrNicholas » Sat Oct 08, 2011 4:42 pm

dont be rude :P ive done that 3 times and then I had a college student do it. same thing, undefined

Code: Select all

.objs\main.o||In function `main':|
E:\Nick Lopez\Programming\NICK\AnnihilaPlatformEngine\main.cpp|152|undefined reference to `_SDL_Init'|
E:\Nick Lopez\Programming\NICK\AnnihilaPlatformEngine\main.cpp|152|undefined reference to `_SDL_RWFromFile'|
E:\Nick Lopez\Programming\NICK\AnnihilaPlatformEngine\main.cpp|152|undefined reference to `_SDL_LoadBMP_RW'|
E:\Nick Lopez\Programming\NICK\AnnihilaPlatformEngine\main.cpp|152|undefined reference to `_SDL_WM_SetCaption'|
E:\Nick Lopez\Programming\NICK\AnnihilaPlatformEngine\main.cpp|152|undefined reference to `_SDL_DisplayFormat'|
E:\Nick Lopez\Programming\NICK\AnnihilaPlatformEngine\main.cpp|152|undefined reference to `_SDL_SetVideoMode'|
E:\Nick Lopez\Programming\NICK\AnnihilaPlatformEngine\main.cpp|152|undefined reference to `_SDL_EnableKeyRepeat'|
E:\Nick Lopez\Programming\NICK\AnnihilaPlatformEngine\main.cpp|152|undefined reference to `_SDL_FreeSurface'|
E:\Nick Lopez\Programming\NICK\AnnihilaPlatformEngine\main.cpp|152|undefined reference to `_SDL_MapRGB'|
E:\Nick Lopez\Programming\NICK\AnnihilaPlatformEngine\main.cpp|152|undefined reference to `_SDL_SetColorKey'|
E:\Nick Lopez\Programming\NICK\AnnihilaPlatformEngine\main.cpp|152|undefined reference to `_SDL_PollEvent'|
E:\Nick Lopez\Programming\NICK\AnnihilaPlatformEngine\main.cpp|152|undefined reference to `_SDL_UpperBlit'|
E:\Nick Lopez\Programming\NICK\AnnihilaPlatformEngine\main.cpp|152|undefined reference to `_SDL_UpdateRect'|
E:\Nick Lopez\Programming\NICK\AnnihilaPlatformEngine\main.cpp|152|undefined reference to `_SDL_Quit'|
||=== Build finished: 14 errors, 0 warnings ===|
User avatar
RyoDC
Mental DCEmu
Mental DCEmu
Posts: 353
Joined: Wed Mar 30, 2011 12:13 pm
Has liked: 0
Been liked: 0

Re: Code::Blocks - DC Dev R2

Post by RyoDC » Sun Oct 09, 2011 6:49 am

Because codeblocks sucks. Rude. You say to me 'rude'. Ha! When I tried to get any f--ing answer on this annoying questions in better case I was just ignored. So say "thanks a lot, my master", and be full of gratefulness.
How do I try to build a Dreamcast toolchain:
Image
DrNicholas
DCEmu Crazy Poster
DCEmu Crazy Poster
Posts: 31
Joined: Sun Oct 02, 2011 5:33 pm
Has liked: 0
Been liked: 0

Re: Code::Blocks - DC Dev R2

Post by DrNicholas » Sun Oct 09, 2011 3:04 pm

thanks, i dont even remember typing rude XD stupid galaxy s keyboard auto correcting lololol.
Post Reply