VGA Mod for DC

Discuss modifications you have done or plan to do to your Dreamcast or any other hardware, or discuss devices you want to build. If your console does not work or is acting up, ask about fixing it in here.
Post Reply
DCCharlie
DCEmu Newbie
DCEmu Newbie
Posts: 2
Joined: Fri May 18, 2012 4:06 pm

VGA Mod for DC

Post by DCCharlie » Fri May 18, 2012 4:11 pm

I recently added the VGA connection to my DC. Everything seems to work except the picture comes out Black & White! Any ideas? I've checked for continuity between all the pins and MOBO. Sound works and the picture shows up. I'm lost as to where to start troubleshooting this issue.

I followed this guide:
http://www.mmmonkey.co.uk/console/sega/dc-vga.htm
User avatar
BlueCrab
The Crabby Overlord
The Crabby Overlord
Posts: 5250
Joined: Mon May 27, 2002 11:31 am
Location: Sailing the Skies of Arcadia
Contact:

Re: VGA Mod for DC

Post by BlueCrab » Fri May 18, 2012 4:44 pm

Moved to the Hardware forum.

The problem is most likely with the RGB pins (or at least that's the only sensible place for it to be). Did you wire the capacitors up properly between the Dreamcast and the VGA connector? I'm pretty sure they won't work right if you get the polarity reversed, being that you should be using electrolytic capacitors for them.

Note, I've never done this particular mod, so I'm basically just taking a stab in the dark here. :wink:
DCCharlie
DCEmu Newbie
DCEmu Newbie
Posts: 2
Joined: Fri May 18, 2012 4:06 pm

Re: VGA Mod for DC

Post by DCCharlie » Sat May 19, 2012 11:16 am

I work with a few electrical engineers, had them go over the schematics and we matched them to the device. The only thing I can think about is what happens if you mix up the RGB pins?
User avatar
BlueCrab
The Crabby Overlord
The Crabby Overlord
Posts: 5250
Joined: Mon May 27, 2002 11:31 am
Location: Sailing the Skies of Arcadia
Contact:

Re: VGA Mod for DC

Post by BlueCrab » Sat May 19, 2012 2:09 pm

If you mixed up the RGB pins, you'd likely just get odd colors, not black-and-white.

As I said, I was basically just taking a stab in the dark. Sorry that I can't be of any other help. :?
User avatar
semicolo
Mental DCEmu
Mental DCEmu
Posts: 328
Joined: Mon Apr 25, 2005 1:02 pm
Location: Three-rivers canada
Contact:

Re: VGA Mod for DC

Post by semicolo » Mon Sep 03, 2012 1:01 pm

Are you using a tv or a vga monitor?
I did this circuit once and it worked as it should on a pc monitor. If I remember well, in vga mode the signal is progressive.
I think the only time I had black and white was when I connected ntsc composite video on a pal tv (it's been almost 10 years)
Post Reply